Jaakko Zorro Corolla · Toyota GT92 Turbo ’17

Ihan jokainen harrastaja ei ole niin hullu, että asentaisi etuvetoisen AE92 Corollansa keulalle Toyotan lippulaivamoottorin 2JZ-GTE:n ja muuttaisi autonsa takavetoiseksi. Ruotsalainen Mathias Johansson on riittävän sekaisin ryhtyäkseen moiseen, ja hän vei hankkeen vielä naksun verran pidemmälle.

PIKAFAKTAT

  • Kone: 2JZ-GTE
  • Kori: Omavalmisteinen
  • Viimeistely: Tinkimätön

Auto esitelty GTi-Magazinen numerossa 05 / 2020 ja auto oli kyseisen numeron kansiauto · Kuvat: & Teksti: Jape Tiitinen @jap3

Mathiaksen kiinnostus autoihin alkoi nuorena, kuten suurimmalla osalla autoharrastajista tuppaa olemaan. Hänen isällään oli aina jonkinlainen projektiauto tallissa viriteltävänä, joten kiinnostuksen siemen oli kylvetty kuin luonnostaan.

– Kaikki, missä on pyörät alla, kiinnosti: fillarit, mopot, moottoripyörät ja myöhemmin autot. Pääasia, että oli jotain mitä kasata. Ensimmäiset projektini rakensin jo ennen kuin täytin 18 vuotta, Mathias kertoo.

Ruotsalaiseen tyyliin homma pantiin alulle vanhoilla Volvoilla. 80-luvun alun rautaisia kanttilaatikoita Mathias ehti rakentaa puolen tusinaa ennen kuin ajokortti-ikä tuli täyteen.

– Minulla on ehtinyt olla tähän päivään mennessä paljon erimerkkisiä autoja, mutta nykyään olen keskittynyt täysin Toyotaan ja Lexukseen. Miksikö? Olen työskennellyt Gothenburgin Toyotalla autokorikorjaajana jo yli 20 vuoden ajan, ja tästä on ollut suuri etu autoharrastuksenkin saralla.

ALKUTAHDIT VANHALTA ROUVALTA

Corollan tarina alkaa Mathiaksen kohdalla vuodesta 2004. Hän osti todella vähän ajetun auton vanhalta rouvalta. 65 000 km ajettu auto oli vuosimallia 1989 ja totteli tuolloin mallinimeä Corolla GTi. Tämä rouva ei ollut sokea eikä asunut saaressa. Hän oli muuten vain pitänyt autoa hyvässä kunnossa ja ajellut vähän vähemmän kuin näillä yleensä lasketaan menemään.

– Aivan ensimmäisenä oston jälkeen käytin autoa Japmeet -ratapäivillä Motoparkissa. Kesän jälkeen aloin päivittää autoa seuraavaa kautta varten.

Talven 2005 aikana vaihdoin Corollaan alustan, jarrut, vanteet ja renkaat, putkiston, penkit ja vyöt. Ostin myös 1,6-litraisen 20-venttiilisen 4A-GE -moottorin ja 6-vaihteisen vaihdelaatikon, mikä oli hyvä upgrade ratapäiviä silmällä pitäen.

Omavalmisteiset kaarilevikkeet on mitoitettu Supran akselistojen raidevälin mukaan. Levitystä on yhteensä 20 senttiä.
Auto on täysin putkirunkoinen ja ruotsalaisen SFRO:n hyväksymä. Tätä kautta se on täysin katulaillinen kampe Supran moottoreineen.

2JZ-GTE

– Muutama vuosi mentiin näillä modeilla, kunnes vuonna 2008 jokin naksahti päässäni ja päätin, että nyt pitää tehdä jotain vähän radikaalimpaa.

Siirsin ensin tulipeltiä hiukan taaemmas, jotta sain sovitettua moottorille suuremman cold air -intaken. Samalla tein ruostekorjauksia korin ja pyöränkoteloiden osalta. Tämän kaltaiset ruosteviat ovat perin yleisiä 80-luvun japsiautoissa. Siinä kohtaa, kun olin riisunut auton paljaaksi koripaneeleista, mietin, että mitäs jos tekisi autosta takavetoisen. Takaveto kun on paljon hauskempi ratapäivillä kuin etuveto.

Hetken siinä pähkäiltyäni huomasin, että oli syytä ottaa pieni aikalisä ja tuumailla, miten asian lähtisin toteuttamaan. Päätin sitten tehdä autoon putkirungon ja konehuoneeseen reilusti tilaa isommalle moottorille. Projektin tärkein pointti oli se, että valmiin auton tulisi olla täysin katulaillinen.

Suunnitelmana oli käyttää kolmannen sukupolven 3S-GTE -moottoria, jonka ostin. Hetkeä myöhemmin markkinoille tupsahti kuitenkin kolaroitu neloskorinen Supra 2JZ-GTE-moottorilla. Siinä ei ehtinyt kissaa sanoa, kun muutin suunnitelmaa lennosta ja ostin Supran itselleni.

Auto on käytännössä rakennettu valitun tekniikan ympärille. Monesti tällaisessa projektissa kasvatetaan esimerkiksi kardaanitunnelia riittävästi tekniikalle, mutta tämä auto on rakennettu niin, että ensin on tehty putkirunko, johon on istutettu tekniikka haluttuun paikkaan ja sen jälkeen aivan kaikki on rakennettu näiden osien ympärille sopivaksi. Eipähän ole tarvinnut tinkiä mistään!
Auton putkirunkorakenteen näkee hienosti myös konehuoneen puolella. Jokaiselle tarvittavalle komponentille on erikseen rakennettu telineet juuri siihen, mihin artisti itse ne on halunnut.
JZ-moottorin vakiotuplaturbot on vaihdettu yhteen BorgWarnerin ahtimeen. Vakioahtimien tuotto loppuu virityshommissa nopeasti kesken, joten usein näissä moottoreissa järjestelmää yksinkertaistetaan yhdellä ahtimella ja sille sopivalla pakosarjalla.

SFRO

Mathias otti yhteyttä ruotsalaiseen instanssiin nimeltä SFRO. Se on tarkastusyhdistys, jonka tehtävä on valvoa tämänkaltaisia projekteja erilaisine työvaiheineen, mikäli auto on tarkoitus rakentaa katukäyttöön.

Tästä syystä Corollan vuosimalli on nykyään 2017, eikä 1989, kuten auton alkuperäisissä papereissa luki.

– Luvassa oli todella paljon suunnittelua. Ensin kokosin kehikon, jonka sisällä auton putkirunko oli tarkoitus rakentaa. Tässä kohtaa elettiin vuoden 2009 joulukuuta.

Kehikon valmistuttua kiinnitin Corollan siihen ja aloin pilkkoa autoa rälläkällä pala palalta, kunnes jäljellä oli enää katto ja ja oviaukot. Siitähän se hauskuus sitten alkoi, kun pääsin muotoilemaan uutta koria putkesta. Pitkiä päiviä painettiin auton kimpussa useamman vuoden ajan.

Toukokuussa 2013 putkirunko seisoi pyörillään. Ensimmäinen SFRO:n tarkastus suoritettiiin hyväksytysti, ja näin sain autolle runkonumeron. Tämän jälkeen oli vuorossa kaikki muu, eli korin pintapuoliset työt, sisusta, moottorin, voimalinjan ja akselistojen sovittaminen autoon, ja se kuuluisa kaikki loput.

Putkirungosta on paljon apua muun muassa moottorin, voimalinjojen ja akselistojen sovittamisessa. Kaikkien osien kriittiset mitat on otettu huomioon jo suunnitteluvaiheessa, joten perinteistä auton pilkkomista ei tarvitse enää tässä vaiheessa harrastaa. Pikemminkin puuhattiin erilaisten kiinnikkeiden ja tukirakenteiden valmistamista omin pikku kätösin.

Supran 2JZ-GTE -moottori löysi paikkansa konehuoneesta vaivatta, ja legendamosan jatkeeksi ruuvattiin Getragin 6-vaihteinen V161-vaihdelaatikko. Voima siirtyy Supran taka-akselille lyhennetyn Supran kardaanin kautta, ja perän virkaa suorittamaan Corollaan tuli Torsen LSD-perä. Voimaa moottorista ei ole vielä tähän tietoon lähdetty hakemaan, vaan paketti on pyritty pitämään suhteellisen vakiona. Toki BorgWarnerin ahtimella sinkkuturboksi muutettu jaakkozorro lykännee kevyttä putkirunkoista Corollaa ihan OK sellaisenaankin.

Kojelauta on vähemmän yllättäen customia sekin. Yläreunan muotoa on hyödynnettu valmiista kojelaudasta ja ihan kaikki muu on itse veistelty, muotitettu ja tehty lopullinen tuote lasikuidusta. Lisämittareille on tehty teline keskikonsoliin, jotta moottorin sielunelämästä pysytään kartalla. Siisti ja käyttöön istuva ratkaisu kaikkinensa!
Auto on rakennettu nimenomaan rata-ajo mielessä, vaikkakin se on saatu pidettyä kilvissä Ruotsin lainsäädännön vuoksi. Ratakäytöstä kertovat myös Sparcon kuppipenkit ja nelipisteturvavyöt sekä henkeen sopiva Sparcon ratti pikakiinnityksellä.
D2:n iskareille on tehty sopivaan paikkaan yläkiinnitykset ja iskareiden alapäästä löytyy Supran akselit niin edessä kuin takanakin. Kuten kuvasta näkyy, Corollaa on aikalailla ulkokuori ja kaikki muu on täysin customia.
Voimalinja on ehtaa neloskorista Supraa sekin. Supran alkuperäinen Getrag V161 -vaihteisto kestää paljon rääkkiä ihan avaamattomana. Kysynnän ja tarjonnan laki on saanut näiden vaihteistojen hinnan pomppaamaan viime vuosina radikaalisti, joten näitä ei kannata tahallaan rikkoa!

GT92 TURBO

Syyskuussa 2017 auto läpäisi SFRO:n tarkastuksen ja sai uudeksi nimekseen rekisteriotteeseen Toyota GT92 Turbo. On muuten taatusti maailman ainoa tämän niminen Toyota. Vain ruotsijutut!

Koria on levitetty uusilla omavalmisteisilla kaarilla yhteensä yli 20 senttiä. Supran akselit ovat myös reilusti Corollan akseleita leveämmät, joten kaaret oli fiksua tehdä Supran mittojen mukaan. Kaikki koripaneelit ovat Mathiaksen omasta siveltimestä, kuten myös kojelauta, joka on niin ikään muotoiltu ensin uretaanista ja päälle on valettu lasikuidusta lopullinen muoto.

Ruotsin käytäntö omavalmisteisten autojen suhteen olisi erittäin tervetullut myös Suomeen. Uskomme vakaasti, että vastaavalla tavalla vapaammilla mutta tarkoilla rakentelusäädöksillä Suomessakin rakennettaisiin todella upeita erikoisautoja pitkäjänteisellä työllä.

8-mäntäisillä satuloilla olevat D2:n järeät etujarrut ovat 380-milliset. Takaa löytyy 356-milliset D2:t 4-mäntäsatuloin.

GOOD VIBES ONLY

Valmistumisen jälkeen autolla on ajettu yli 8 000 kilometriä ja joka ikinen kilsa on ollut pelkkää lovee.

– Autossa ei ole ollut minkäänlaisia ongelmia, ja olen saanut nauttia työni hedelmistä luvan kanssa kadulla. GT92 Turbo ei tule varmaan koskaan lopullisesti valmiiksi, sillä minulla on mielessä jatkuvasti jotain parannettavaa. Seuraavaksi aion ottaa muotit kaikista koripaneeleista ja tehdä kierroksen osia jemmaan joko lasikuidusta tai hiilarista. Ja sitten ehdottomasti sinne radalle, minne tämä auto oli alunperin rakennettu.

Parhaat fiilikset itse ajamisen lisäksi saan autotapahtumista tai muuten vain samanhenkisten ihmisten kanssa kokoontuessa ja juteltaessa autojuttuja. Sitähän autoharrastus on parhaimmillaan, laatuaikaa kavereiden kanssa radalla ja sen ulkopuolella.

SPEKSIT:

MOOTTORI:

Toyota 2JZ-GTE-moottori, BorgWarner turbo, Forge 44 mm hukkaportti, Forgen blow off -venttiili, 3” rosterinen pakoputkisto, AEM 320L tankin sisäinen polttoainepumppu, Nuke Performancen Slim 10 micronin polttoainesuodatin, PTFE:n teräspunospolttoaineletkut, KN ilmansuodatin, DO88 polttoainetankki ja silikoniletkut, alumiininen välijäähdytin

VOIMANSIIRTO:

Getrag 6-vaihteinen V161-vaihdelaatikko, lyhennetty MKIV Supran kardaani ja Torsen LSD-perä.

ALUSTA:

D2 coiloverit ja MKIV Supran etu- ja taka-akselit.

JARRUT:

D2 380 mm etulevyt 8-mäntäisillä satuloilla, D2 356 mm takalevyt 4-mäntäisin satuloin, Wilwood jarrupaineensäädin, teräspunosletkut

VANTEET JA RENKAAT:

Advanti Vertex Black 8,5x19” edessä ja 9,5x19” takana, Dunlop 235/35-19” renkaat edessä ja 275/30-19” takana

KORIMUUTOKSET:

Omavalmisteinen putkirunko ja korirakenne, turvakaaret, tulipelti siirretty 30 cm taaksepäin, omavalmisteinen lasikuituinen korisarja, kattoikkuna, konepellissä skuuppi ja ilmanotto hyttiin, Sparco polttoaineen täyttöluukku, omavalmisteiset pyöränkotelot, alumiiniset lattiapaneelit sisä- ja ulkopuolella autoa

SISUSTA JA HIFI:

Omavalmisteinen lasikuituinen kojelauta integroidulla Supran TRD-mittaristolla, erilliset mittarit: AEM digitaalinen laajakaistalambda, Sport-Compin pakolämpö, öljyn lämpö ja ahtopaine, omavalmisteiset lattiat ja ovipahvit verhoiltuna mustalla alcantaralla, ’88 Corollan kattoverhoilu uudelleen muotoiltuna, Sparco Sprint Racing -penkit, Sparcon mokkanahkainen ratti Snap-Off-lukolla, Sparcon 4-pistevyöt, Bluetooth-minivahvistin, Kickerin 4” koaxialkaiuttimet

KIITOKSET:

Suurin kiitos perheelle kestämisestä koko tämän projektin läpiviemisen aikana, kiitos myös kollegoille Toyota Center Gothenburgissa, kiitos yhteistyökumppaneille; dackspecialen.com, streetperformance.se, Gothenburg Lackcenter Högsbo, Toplux, RZ-mekpart, Toyota Center Gothenburg, Gik turbo, Tibuc, Mekonomen Eklanda, Derome car

KUKA KUSKAA:

  • Omistaja: Mathias Johansson
  • Ammatti: Kolarikorjaaja Toyotalla
  • Ikä: 39
  • Instagram: @gt92turbo

Muista seurata GTi-Magazinea myös somessa!

Tilaa GTi-Magazine kotiisi osoitteesta www.gti.fi/tilaa !

EXTRA PHOTOS!